Birinci sınıf okutmuş öğretmenlerin deneyimleri nelerdir?

Bir Öğretmende Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

Birinci sınıf okutmuş öğretmenlerin deneyimleri nelerdir?

1. Sınıf Okutmuş Öğretmenlerin Deneyimleri

İlkokul 1. sınıfı okutan bir öğretmen neler yapmalı?

İlkokul 1. sınıf insanın hayatında önemli bir zaman dilimidir. Bu dönemde çocuğun öğreneceği olumlu veya olumsuz davranışlar onun bütün hayatını etkileyeceği için bu dönemde en önemli görevlerden biri de öğretmene düşmektedir.

Konumuz bu dönemin öğretmeni ilgilendiren tarafı olduğu için 1. sınıf öğretmenine düşen görev ve sorumluluklar üzerinde duracağız. Fakat veli ve öğrencilerin yapması gerekenleri de belirteceğiz.

Her yönünüzle 1. Sınıf öğretmeni olmaya hazır olun.

Sınıf dokümanları hakkında önceki yıllarda 1. Sınıf okutmuş öğretmen arkadaşlarınızla kısa sohbetler edin.

Gerekli olabilecek her tür evrakınızı önceden hazırlayın.

1. Sınıf öğrencileri diğer sınıflardan 1 hafta önce okula gelmektedirler ve bu dönem içerisinde ders yapılmamaktadır. Uyum haftası çocuklardaki tedirginliği azaltmak, okula uyumunu hızlandırmak için çok iyi değerlendirilmeli. Bu nedenle yapacağınız etkinlikler için gerekli olabilecek araç gereçleri önceden temin edin. Örneğin bir bilgisayar, ses sistemi, yazıcı, A4 kağıtlar, boyama kalemleri, top, ip, balon gibi. Ayrıca bilgisayarınıza önceden seviyeye uygun filmler, şarkılar, boyama sayfaları yüklerseniz uyum haftasında zaman kaybını ve karışıklığı da azaltmış olursunuz.

Uyum haftası diğer öğrenciler olmadığı için okulun bölümlerini tanıtmak, bahçeyi değerlendirmek açısından da çok önemli bir zamandır. Uyum haftası ve okulun ilk haftası öğrenciler  kadar  veliler  için de önemli bir dönemdir. Özellikle ilk defa okula çocuğunu gönderen ailelerin endişelerini de gidermek gerekir. Velinin tedirginliği öğrencinin uyumunu da geciktirmektedir.

İlk veli toplantınız çok önemlidir. Bu toplantıda kendinizi çalışma sisteminizi ve öğretim yöntemlerinizi ne kadar güzel anlatırsanız diyaloğunuz o kadar iyi olur. İlk veli toplantısında isteklerinizi ve istemediklerinizi çok iyi ifade edin. Kararlı, kendine güvenen, donanımlı bir öğretmen olduğunuzu veliye hissettirin. Burada birlikte alacağınız karar ne kadar çok olursa o kadar  rahat edersiniz. Tüm velilerinizin telefon numaralarını mutlaka ilk günden alın. Velilerinize ilk olarak asla ve asla çocuklarının ödevlerini yapmamaları gerektiğini sadece yardımcı olmaları gerektiğini vurgulayın. İlk hafta velilerinize öğretim sisteminde ki değişimi anlatın. Artık hece sistemi ile değil ses temelli cümle yöntemiyle öğretim yaptığımızı sessiz harfleri ‘be,ce,de,fe…’ gibi değil direk sesin kendisini ‘b,c…’ dediğimizi anlatın.

Okul araç gereç listesi belirleyin ve bunları acilen almaları gerektiğini söyleyin. Alınacak malzemelerin çok kalitesiz malzemelerden seçilmemesine dikkat etmelerini söyleyin.

Çocuklarının herhangi bir hastalığı olup olmadığını mutlaka sorun. Hastalıkları öğrendikten sonra nasıl davranılması gerektiğini ne yapılmaması gerektiğini de sorun.

Sınıfınıza almayı düşündüğünüz araç gereçler ve sınıf ihtiyaçları için velilerden maddi-manevi destek talebinde bulunabilirsiniz. Fakat gerekçelerini çok iyi anlatmanız gerekecek bu nedenle önceden hazırlık yapın.

Şunu unutmayın ki velilerinizi eğitim öğretim sürecinin içine  ne kadar çekerseniz ve onları doğru yönlendirirseniz sizin de iş yükünüz hafifleyecektir. Veli toplantılarını özellikle ilk aylarda sık sık yapmaya çalışın. Bunu yapamazsanız bile en azından sorunlu öğrencilerin velileriyle sık sık iletişime geçin.

Velilerin ders giriş çıkışlarında sınıfın dışında beklemelerini isteyin. Kesinlikle sınıf düzeninize karışılmasına  müsaade etmeyin.

ilk hafta beslenme listesi dağıtın ve o beslenme listesine uyulması gerektiğini belirtin. Beslenme saatlerinde çocukları sınıfta bırakıp siz çıkmayın. Beslenme eğitiminin rutine bağlanması için ilk haftalarda siz de öğrencilerle birlikte sınıfta bulunun ve onlara yönergeler verin.

Öğrencilerinize ilk zamanlar bol bol çizgi çalışmaları yaptırın. Çizgi film kahramanlarının resimlerini boyatın. Bu sırada öğrencilerinizin kalem tutma becerilerini kontrol edip yanlış yapanları uyarın.

Sınıf seviyesi hazır olduğunda ilk sesi verin. Fakat acele etmeyin. Özellikle ilk ses grubuna önem verirseniz diğer seslerde zorluk çekmezsiniz. Sesleri verirken mümkün olduğunca görsel, işitsel materyallere ağırlık verin. Sunularınızda günlük hayattaki nesneleri kullanın. Seslerle ilgili hikayelere, şarkılara önem verin. Özellikle öğrencilerin resimleriyle yaptığınız sunular daha etkili oluyor. Verdiğiniz sesle ilgili bulmaca, tekerleme ve sayışma etkinlikleri yaptırın. Seslerin yazımı aşamasında ilk zamanlar çok kötü manzaralarla karşılaşabilirsiniz. Fakat bu durum canınızı sıkmasın kalem tutma becerileri geliştikçe bu sorun ortadan kalkacaktır. Verilen ses sayısı arttıkça dikte çalışmalarına ağırlık verin. Doğru yazanları ödüllendirin yanlış yazanları uyarın.

Sınıf içinde kullanacağınız araç gereçleri ne kadar erken temin ederseniz işiniz o kadar kolaylaşır. Özelikle bilgisayar, projeksiyon, ses sistemi ve yazıcı sayesinde dersler daha ilgi çekici hale getirilebilir.

Derslerde kullanacağınız etkinlikler çeşitlendikçe öğrencilerin okula ilgileri arttığı gibi sizin de iş yükünüz hafifler. Bu nedenle internet ortamında araştırma yapıp farklı uygulamaları sınıfınıza uyarlamalısınız. Öğrencilerinizin etkinlikler esnasında yaptığı yanlışlara anında etkili çözümler bulup uygulayın.

Çocukları ilk haftadan itibaren tanımaya çalışın onların bilişsel, psikomotor düzeylerini ölçmeye gayret edin yaşının ya da gelişim düzeyinin gerçekten yetersiz olduğuna kanaat getirdikleriniz varsa aileye ve okul idaresine bildirin.

Her ne kadar öğrencilerin ve sınıfların düzeyleri farklı olsa da zümrelerinizle sürekli iletişim içerisinde olun. Zümrelerinizin yaptığı yeni ve farklı uygulamaları sınıfınıza uyarlayın.

Her öğrencinin farklı özelliklere sahip olduğunu unutmayın. Bazı öğrencilerin çok çabuk kavradığını bazılarının ise geride kaldığını görünce endişelenmeyin. Verdiğiniz çalışma etkinliklerinin sınıf  seviyesine uygun seçmeye dikkat edin. Geride kalan öğrencileriniz için gerekirse farklı, daha kolay çalışma etkinlikleri hazırlayın. Velisiyle irtibata geçip yardımcı olmasını sağlayın.

Sınıf ortamına göre zaman zaman kısa oyunlar, yarışmalar düzenleyin ya da hareketli şarkılar dinletin. Öğrencileri teşvik etmek için dolabınızda her zaman küçük hediyeler bulundurun. Sesleri hızlı kavrayan öğrencilerinize sınıf içinde basit görevler verin.

Öğrencilere velilerin evde kendi kendilerine yeni ses vermeye çalışmalarının yarardan çok zarar getireceğini kesin dille ifade edin. Çalışmalarda sizi takip etmelerini söyleyin. (örneğin ailenin öğrettiği l sesi yerine le olarak öğretmelerini düzeltmek çok zor oluyor)

Okuma yazma çalışmaları ilerledikçe resimli kısa hikaye okumalarına ağırlık verin. Zaman zaman kısa cümlelerle yazılı anlatım yaptırın. Okuma yazma sürecinde basit dilbilgisi kurallarına dikkat etmelerini sağlayın.

Okuma yazma veya diğer derslere odaklanmaktan sınıf düzenini ihmal etmeyin. Sınıf düzenini başta nasıl sağlarsanız 4 yıl boyunca o durumda devam eder. Sonradan toparlamak çok zordur.

Öğretim ve eğitimin eş güdümlü olması gerektiği sürekli aklınızın bir köşesinde olsun.

Bir Öğretmende Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir