Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebeklerde Gaz Sancısı
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bazen ilk haftada, bazen on, bazen de yirminci gününde, bebeğinizin huzursuzluğu artar, ağzı sürekli emmek için aranır, dizlerini karnına çekerek sinirli bir şekilde çığlıklar atar. Bu esnada bağırsaklarda gaz sıkışmasının sebep olduğu spazm canını acıtıyor ve emerek rahatlamak istiyor ama emerken de ağrı olunca sinirlenip ağlıyor. İşte bu günlerde bebeğin memeyi emmek isteyip, emerken bırakarak sinirli ve çığlıklarla ağlaması, pek çok annenin sütü olmadığı için bebeğinin ağladığını düşünmesine yol açar. Gaz spazmı ile uğraşan bebeğe, bir de mama verme yanılgısına düşülür. Hatta böyle zamanlarda “bebeğe bir şey oldu” endişesi ile bir çok aile, çocuk doktoruna bile gider.
Bedenlerini tam olarak hareket ettiremedikleri için bebekler de gaz olması kaçınılmaz bir durumdur. Çünkü sürekli yatar durumdalar, sadece sıvı alıyorlar, sindirim organları gelişiyor, hazım bakterileri oluşuyor, bu esnada emerken de hava yutuyorlar. Sırtına vurarak yuttuğu havanın büyük kısmı çıkarılsa bile yine de bağırsağa geçen küçük hava baloncukları akşam saatlerine doğru bağırsağın hareketleri ile birbirinin üzerine eklenerek büyük bir hava baloncuğuna dönüşüp, kalın bağırsağın bir noktasına takılarak, bağırsağın peristaltik hareketleri sonucu sıkışan gaz, şiddetli spazma sebep oluyor.
Bebeğinizde gaz sıkışması sonucu oluşan spazm sırasında karın duvarı da sert ve gergindir. Hemen masaj yapmak üzere manevralara başlarsanız, bebeğiniz canı yandığı için daha fazla ağlayacaktır. Masaja başlamadan önce bebeği kucağınıza yatırın, bacaklarınızda onu hafifçe sallayın, diğer yandan avuçlarınızı birbirine hızlıca sürterek, avuç içlerinizin iyice ısınmasını sağlayın ve ısınan avuçlarınızı bebeğinizin karnına kapatın. Sıcak uygulama bebeğinizin karnındaki spazmı rahatlatır. Bazen yalnızca bu şekilde bile bebeğin rahatladığını görebilirsiniz.
Spazm giderildikten sonra bebeğinizin bağırsaklarında spazma sebep olan hava baloncuklarını homojenize şekilde dağıtıp, çıkmasını sağlayacak masaj manevralarını yapabilirsiniz. Hem gaz hem de kaka yapamama sıkıntısı yaşayan bebeğiniz için bu uygulama çok işe yarar, bebeğinizin rahatlamasını sağlar.
Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü bebeklerin sindirebilmesine en uygun, doğal besindir. Emzirme aralığın en az 2 saat olarak ayarlayın, saat başı emen bebeklerde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışarak gaz yapabilir. Sakin olun, bebeğe şefkatle ve güvenle yaklaşın. Bebeği aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulundurmayın. Bebeğinizi dar kıyafetlerle, üst üste giydirmeyin. Bebeği sürekli gözetiminiz altındayken yan veya karın üstü yatırın. Karnına ve ayaklarına ılık (asla sıcak değil) bezler koyun. Her beslenmeden sonra gazını çıkartın. Sakin olduğu bir zamanda bebeğin karnına ve ayaklarına masaj yapabilirsiniz. Evde saç kurutma makinası, elektrik süpürgesi gibi gürültülü cihazların çalıştırılması veya bebeğin arabayla gezdirilmesi rahatlatıcı olabilir.
Annenin beslenmesi, bebeğin özellikle ilk 6 ay, temel besin kaynağı olan anne sütüne etki ettiği için çok önemlidir. Gaz yapıcı özelliği olduğu bilinen, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, pişmemiş soğan ve sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata, portakal gibi besinlerin annenin daha az tüketmesi, bebeğin gaz sancısının azalmasına katkıda bulunabilir.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…