Başkalarına karşı neden saygılı olmalıyız?
Başkalarına karşı neden saygılı olmalıyız?
Toplum içinde yaşamanın gereklerinden biri de ”saygı” dır. İnsanlar duygu ve düşüncelerini söyleme hakkına sahiptirler. Diğer insanlar da başkalarının duygu ve düşüncelerine saygı göstermelidirler. Toplumdaki tüm insanlar aynı duyguyu yaşayıp aynı düşüncede olmayabilirler. Duygu ve düşüncelerdeki bu farklılıkları kabullenmek saygı duymaktır.
İnsanları duygu ve düşünceleri yüzünden dışlamamalı, alay etmemeli, yargılamamalıyız. Birisi duygu ve düşüncesini ifade ederken sonuna kadar dinlemeliyiz. İnsanlar duygularını söylerken kendimizi onların yerine koymalıyız.
Biz saygı göstermeliyiz ki karşımızdaki kişide bize saygı göstersin. Saygılı insan daha çok sevilen ve sayılan insandır. Saygılı olursak bir çok arkadaş ediniriz ve başkaları da bize saygı duyar.
Saygı yoksa her şey bitmiştir. Başkasına saygı ile yaklaşmayan her insan yaşamında kendine de saygı gösterecek insanlar bulamaz.
İnsanların hak ve özgürlüklerine, özel yaşamlarına, düşünce farklılıklarına saygı duymalıyız. Saygı, çağdaş bir toplumda yaşamanın, ahlaki ve hukuki kuralların gereğidir.
İnsanları ve çevremizdeki her şeye saygılı olmak bizleri mutlu eder, başta toplumsal yaşamı ve kendi yaşamımızı kolaylaştırır.
Toplum içerisinde yaşamak öncelikle saygılı olmayı gerektirir. Saygı sadece insanlara ya da büyüklere karşı duyulan bir hürmet anlamı olarak algılanmamalı. Kaldırım taşına saygı duymayıp onu yerinden sökersen, o kaldırımda yürürken ayağın çukura düşer bir yerini kırarsın, kuşlara saygı duymazsan, ne sabah güneşle öten kuş kalır, ne kırıntıları toplayan kuş, ne böcekleri yiyen kuş, her yanımız börtü böcek olur. Kullandığın toplu taşıma araçlarına saygı duymazsan o da sana saygı duymaz, yolda kalırsın.
Saygı insani olgulara da olmalı, hastalığa saygı, sevgiye saygı, aşka saygı, düşünceye saygı. Kimseyi içinde bulundukları durumla ilgili yargılama, aşağılama ya da yıkıcı eleştiriler yapma. Bir sorun varsa dostça uyarmalıyız ya da yardım etmeliyiz.
Saygının hem kendisine, hem de topluma kattığı değerleri bilen insan, zihnindeki saygı kavramını davranışta da somutlaştıracak ve hayat kolaylaşacaktır. İnsanlar barışın ve kardeşliğin çizdiği yolda, için de ben ve bencillik olmayan yeni birlikteliklere ve yaşam anlayışına kavuşacaklardır.
Saygının olmadığı yerde sevgi, merhamet, insanlık, dostluk vb. değerler de kalmaz.
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…
Çok güzel olmuş