Baş Dille Tartılır

Baş Dille Tartılır
Baş Dille Tartılır ne demektir?
Baş Dille Tartılır Atasözünün Anlamı ve Açıklaması nedir?
Bu atasözünde “baş” akıl, zeka olarak nitelendirilebilir. “dil” konuşmamız anlamında kullanılır. “tartılır” ise değerlendirilir anlamındadır. Bu bakımdan bir kimsenin akıllı, zeki olup olmadığı konuşmalarından hâl ve hareketlerinden belli olur. Bunun içinde baş dille tartılır demişler.
Konuşurken söylediği sözler insanın akıl seviyesini ortaya koyar. İnsanın ne kadar düşünceli olduğu söylediği sözü ile ölçülür. Aklını gerçekten kullanan kişiler önce düşünür sonra konuşur, aklını kullanmasını bilmeyen insanlar ise önce konuşur sonra düşünürler. Bu durumda herkesin akıl seviyesi ortaya çıkmış olur.
Bir başka atasözünde bin düşün, bir konuş demiş atalarımız. Yani insan söyleyeceği sözün nereye varacağını iyi ölçmeli ona göre konuşmalıdır.
Mesela bir arkadaşımızla konuşurken farkında olmadan onun kalbini kırıcı bir söz ağzımızdan çıkabilir. Bu durumda arkadaşımız bize söylediğimiz sözden dolayı kırılıp yanımızdan uzaklaşabilir, arkadaşlığımız zayıflayabilir. Ya da bizim hakkımızda yanlış düşüncelere yönelebilir ve bizi istemediğimiz bir kişi biçiminde tanıyabilir.
Özetle bir insanın sözleri onun nasıl bir kafa yapısında olduğunu ortaya çıkarır.
Eğer bir insanı tanımak istiyorsan onun konuşmalarındaki tutarlılığa ya da tutarsızlığa bakabiliriz. Atalarımız bir başka atasözünde ise demişlerdir ki, “insan giyim kuşamı ile ağırlanır, konuşmaları ile uğurlanır.”
Bunları yapmayın ben bir öğretmenim,çocuklar buradan yaparlarsa ödevlerini ,biz öğretmenlerin ödev vermesine gerek yok. Akıllı tahtadan açıp okuduruz.
acaba sew oldunuz mu?
Teşekkürler Gamze hanım :)
Harika bir şiir kaleminize Maaşallah
Teşekkürler :))