Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?
Yetersiz beslenme nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara açık hale getirir ve yaralar daha geç iyileşir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini destekleyen en önemli faktörlerden biridir. Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alması, protein, karbonhidrat ve yağ bakımından dengeli bir beslenme programı ile bağışıklık kalkanını her an çalışır halde tutabiliriz.
Bağışıklık sisteminin güçlü olması pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani beslenmenin geneline bağlıdır.
Bazı vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi için ayrı önemi vardır. Bağışıklığı güçlendiren (ve başka pek çok fonksiyonu bulunan) bazı vitamin ve mineralleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde ve güçlendirilmesinde kullanılan en önemli besin maddeleri A , E, C, B vitaminleri, karotenler, demir, çinko ve selenyumdur.
A vitamini: Antitümör aktivitesi, savaşçı hücreler (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor tepkisinin artırılması dahil pek çok bağışıklık sürecini destekler ve uyarır. Eksikliği olan kişiler özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta önemli kaynaklarıdır.
Betakaroten: Serbest radikallerin tutulmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı, turuncu, koyu sarı renkli sebzeler önemli kaynaklarıdır.
C vitamini: Antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır.
E vitamini: Serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb yağlı tohumlar önemli kaynaklarıdır.
B6 vitamini: B6 vitamini bağışıklı sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. En çok et, balık, tam buğday ekmeği, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Yeterli ve dengeli beslenenler günlük B6 vitamini gereksinimini rahatça karşılar.
Folik asit –B12 vitamini: Eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona neden olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Folik asit özellikle ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller önemli kaynaklarıdır. Kırmızı et, balık, yumurta, tavuk, süt ve süt ürünleri önemli kaynaklarıdır.
Proteinler ve Yağlar: Yeterli miktarda protein tüketimi vücudun hastalıklardan korunmasını sağlar. Ancak et, tavuk, balık doymuş yağ içerdiği için dikkatli tüketilmelidir. Haftada en az 2 kez kuru bakliyat tüketilmesi önerilir. Çünkü protein açısından zengin olan kuru bakliyatlar B grubu vitaminleri , E vitamini ve mineraller bakımından da zengindir. Yumurta kaliteli protein içermesi nedeniyle mutlaka tüketilmeli özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların her gün 1 adet tüketmesi önerilir.
Demir eksikliği: Lenf bezlerinin yapısının bozulması, savaşçı hücrelerin işlevinin azalması gibi bağışıklık sisteminde önemli bozukluklara neden olur. Özellikle kırmızı et, yumurta da hayvansal demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur. Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki kullanım oranı bitkisel kaynaklı demire göre daha yüksektir.
Mineral: Minerallerin vücutta çok çeşitli fonksiyonları vardır. Bağışıklık sistemini etkileyen ve eksikliğinde direncin azalmasını sağlayan en önemli mineral çinkodur. En çok et, ceviz, badem, peynir gibi gıdalarda bulunur.
Çinko: Birçok virüs cinsinin çoğalmasını engeller. Pek çok bağışıklık sistemi reaksiyonunda hayati rolü vardır. Yumurta, et ve sütte yoğun bulunur.
Selenyum: Bağışıklık sisteminin tüm parçaları üzerinde etkisi vardır. Aşırı vitamin tüketiminin zararlı etkileri olabilir. Yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K) vücutta depolandığı için uzun süre yüksek doz alımları durumunda toksik etki görülebilir. Aşırı C vitamini bazı organlarda sorunlara, sinir sistemi hasarına neden olabilir.
Su: Sıvı ihtiyacını çay, kahve gibi kafeinli içecekler veya kola, gazoz gibi gazlı içeceklerden karşılamak yerine su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içeceklerle karşılamak daha doğru bir seçimdir.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra stresten, sigara ve alkolden uzak durmaya, düzenli spor yapmaya dikkat etmek gerekir.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…