Atatürk’ün kişisel özellikleri nelerdir?

Atatürk

Atatürk’ün kişisel özellikleri nelerdir?

Mustafa Kemal, çok küçük yaşlarda babasını kaybetmişti. Ancak o zorluklara rağmen eğitimine devam etti. Kurmay subay olarak orduya katılmıştı. Atatürk’ün zorluklar karşısında pes etmeyen biri olduğunu görüyoruz.

Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşı’nda düşmanın nereye çıkarma yapacağını tahmin etmiştir. Buna göre tedbirler almış ve burada büyük başarılar kazanmıştır. Bu durum, Atatürk’ün akıl yürütme ve ileri görüşlülüğüne örnek olarak verilebilir.

Mustafa Kemal, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştı. Türk milletini de bu kurtuluş mücadelesine inandırmış ve aynı amaç etrafında toplayabilmişti. Kurtuluş Savaşı bir milletin var olma savaşıydı. Türk milleti de Ata’sına inanarak bu savaşın kazanılmasını sağladı.

Atatürk Millî Mücadele sırasında Erzurum, Sivas ve Ankara’da toplantılar yapmıştı. Bu toplantılar sırasında Türk milletinin görüşlerini de dinlemiş ve iş birliği içinde kararlar almıştır. Bu da onun farklı görüşlere değer verdiğini gösterir.

Atatürk’ün vatan ve millet sevgisi çok büyüktü. Tüm ömrü boyunca vatanı ve milleti için çalıştı. “Büyük işleri büyük milletler yapar.” sözü, Türk milletine olan sevgisini göstermektedir.

Atatürk, ileri görüşlü ve zeki bir liderdi. Ancak karar alırken arkadaşları ile tartışır, onların görüşlerini dinler ve farklı görüşlere değer verirdi. Yapılacak çalışmalarda iş birliğine de önem verirdi.

Atatürk, çocukları çok severdi. Türk gençliğine de çok güvenirdi. “Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.” sözünden Türk çocuklarına ve Türk gençliğine verdiği önemi anlıyoruz.

Atatürk, sanata ve sanatçıya da önem verirdi. Onun “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz fakat sanatkâr olamazsınız.” sözü de bir sanatsever olduğunu göstermektedir.

Atatürk nasıl bir kişiliğe sahipti?

Mustafa Kemal Atatürk, çok yönlü ve üstün kişiliği olan bir liderdir. Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması’yla ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk olarak görüp milletin dikkatini çeken odur. Mustafa Kemal, Amasya Genelgesi’nde, vatanın bütünlüğünün ve milletin istiklâlinin tehlikede olduğunu söyledi. Erzurum Kongresi’nde, millî sınırlar içinde vatanın parçalanmaz bir bütün olduğunu bütün dünyaya ilân etti. Kurtuluş Savaşı’nı bunun için başlattı. Bu konuda hiçbir taviz vermedi. Vatan savunmasını her şeyin üzerinde tuttu. Sakarya Savaşı sırasında “Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz” diyerek bu konudaki kararlılığını gösterdi. Vatanı için her şeyini feda etmeye hazır olduğunu şu sözü ile açıkça ifade etmiştir: “Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Hepimiz senin için fedaiyiz. Fakat sen Türk Milleti’ni ebedî hayatta yaşatmak için feyizli kalacaksın.”

Mustafa Kemal, vatanı ve milleti için canını feda etmekten kaçınmazdı. Daha Çanakkale savaşları sırasında Anafartalar grubu komutanı iken en ön safta savaştı. Bu savaş sırasında Atatürk’e bir şarapnel parçası isabet etmiş, fakat sağ cebinde bulunan saati kendisini ölümden kurtarmıştı. Sakarya Savaşı sırasında ise atından düşmüş ve kaburga kemikleri kırılmıştı. Buna rağmen cepheden ayrılmamış, savaşı sedye üzerinden yönetmişti.

Mensubu olduğu Türk Milleti’ni sonsuz bir aşkla seven Mustafa Kemal Atatürk, milleti için her türlü zorluğa katlanmış ve kendini ona adamıştır. Onun “Ben, gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk milletine canımı vereceğim” sözü, milletini ne kadar çok sevdiğini göstermektedir.

Atatürk’ün kişilik özellikleri nelerdir?

Çalışkandı.
Her zaman barıştan yanaydı.
İyi bir askerdi.
İyi bir devlet adamıydı.
Planlı ve düzenliydi.
Sanatı ve sanatçıyı severdi.
Vatanını ve milletini çok severdi.
Yardımseverdi.

Atatürk’ün lider olmasında ne gibi özellikleri etkili olmuştur?

Atatürk insanları çok severdi. Gittiği her yerde büyük, küçük herkesle sohbet ederdi. Özellikle çocuklar ve yaşlılar ile yakından ilgilenirdi.

Atatürk, olaylar karşısında ayrıntılı düşünür, inceler, araştırırdı. Akıl ve mantık doğrultusunda hareket ederdi. Aldığı kararları uygularken karşılaştığı güçlükler karşısında asla yılmazdı.

Planlı ve düzenli çalışırdı. Acele karar vermezdi. Önemli kararlarda mutlaka arkadaşlarının fikirlerini alır ve onlarla iş birliği içerisinde çalışırdı.

İnandırıcılığı sayesinde çevresindeki insanların güvenini kazanmış ve her zaman Türk milletinin desteğini almıştır.

Atatürk, vatanını ve milletini çok severdi. Onun vatan sevgisi ve milletine olan güveni Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında etkili olmuştur.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir