Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Alış veriş pazar manav

Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Ailenizde alışveriş öncesi liste hazırlanır mı?
Alışveriş listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?

Evimizin alışverişlerini annem ve babam gerçekleştirirler. Gıda, temizlik maddesi gibi ihtiyaçlarımızı listeleyerek alışverişe giderler. Alışverişlerini bu listeye göre yaparlar. Böylece aile bütçemize uygun olarak ihtiyaçlarımızı karşılarlar.

Ağabeyim ve ben de okulla ilgili ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi listeleriz. Önceliğin isteklerimizin değil, ihtiyaçlarımızın olduğunu biliriz. Listeye yazdığımız ihtiyaçlarımızı, ürünlerin yanına yıldız çizerek belirtiriz. İsteklerimiz için herhangi bir işaretleme yapmayız. Böylece annem ve babam öncelikle ihtiyaçlarımızı, aile bütçemiz uygunsa isteklerimizi satın alırlar.

İstek ve ihtiyaçlarımızı niçin öncelik sırasına göre listelemeliyiz?

Aile bireylerinin ifade ettikleri istek ve ihtiyaçlarını öğreniniz. Bunları, öncelik sırasına göre ilgili listelere yazınız. İhtiyaçları, yanlarına yıldız çizerek belirtiniz.

– Bana kırmızı kurdeleli bir toka alabilir miyiz?
– Diş macunumuz bitmek üzere…
– Televizyon kumandasının pili bitmiş.
– Ayaklarım büyümüş, ayakkabılarım ayağımı sıkıyor.
– Ben de mavi renkli bir spor ayakkabısı istiyorum.
– Benim de çantam oldukça yıpranmış. Yenisini almalıyım.
– Çalışma masamız için bir lamba alabilir miyiz?
– Ben okul çantamı beğenmiyorum. Yenisini alır mıyız?
– Okuma gözlüğüm kırıldı. Yenisini alabilecek miyiz?

Alışveriş yaparken dikkatli davranmalıyız. Bilinçli olmaya özen göstermeliyiz.

Ayakkabımız eskidiğinde yeni bir ayakkabı almak ihtiyacımızdır. Yeni ayakkabımız varken farklı renkte ayakkabı almak istektir. Alışverişe çıkmadan önce isteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı listelemeliyiz. Paramızı harcarken tutumlu olmalıyız. Gereksiz harcamalardan kaçınmalıyız. İhtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra kalan paramızı biriktirerek tasarruf etmeliyiz.

İhtiyaçlarımız, isteklerimizden daha önceliklidir. Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi öncelik sırasına göre listelemeliyiz. Öncelikle ihtiyaçlarımızı almalıyız.

Satın alacağımız yiyecek ve içeceklerin üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri bulunmalıdır. Üretim tarihi, o ürünün ne zaman üretildiğini gösterir. Son kullanma tarihi ise ürünün en son kullanılacağı tarihi belirtir. Alacağımız ürünün son kullanma tarihine mutlaka bakmalı, ona göre bu ürünü satın almalıyız.

– Son kullanma tarihi geçmiş mi?

– Hayır Nuran.

– Salça alalım.

– Onu alamayız. Bak Nuran, kutusunun şekli bozulmuş.

Paketlenmiş ürünleri alırken de dikkatli olmalıyız. Bu ürün paketlerinin yırtılmamış, bozulmamış, kırılmamış, eğilip bükülmemiş olanlarını almalıyız. Ürünün paketi zarar görmüşse hemen market çalışanlarına bildirmeliyiz.

– Bu ürün pek sağlıklı değil. Çünkü ürünün son kullanma tarihi yazmıyor.

Satın alacağımız ürünlerin üzerindeki açıklamaları dikkatlice okumalıyız. Sağlığımıza zararlı maddeler içeren yiyecek ve içecekleri satın almamalıyız.

– Son kullanma tarihi mi geçmiş Nuran?

– Hayır Sinan. Ama kokusu pek hoş değil.

Ambalajı yırtık, şişmiş ürünleri kesinlikle almamalıyız. Bu bozulmuş ürünler eskimiş, kokmuş veya kirlenmiş olabilir. Ayrıca alışveriş yaparken satın alacağımız ürünlerin kokusuna da dikkat etmeliyiz.

Üzerinde TSE damgası olan yiyecek ve içecekleri tercih etmeliyiz. TSE damgası olan ürünlerin kalitesi daha yüksektir. Çünkü TSE damgalı ürünleri üreten firmalar, önceden belirlenen kalite şartlarına uymak zorundadırlar. Hatalı üretilen ürünleri tüketime sunamazlar.

– Bu içeceği alabilir miyiz baba?

– Hayır kızım! Onun TSE damgası yok. Bu meyve suyunu alalım.

Alışveriş yaptıktan sonra mutlaka fiş ya da fatura almalıyız. Bu belgeler, ürünleri nereden aldığımızı gösterir. Satın aldığımız ürünleri değiştirmek istersek bunlardan biri olmadan değiştiremeyiz. Bu yüzden ürün değişimi yaparken fiş ya da fatura yanımızda olmalıdır.

Alacağımız yiyecek ve içeceklerin hem kalitelisini hem de ucuz olanını seçmeliyiz. Bunun için fiyat araştırması yapmalıyız. Aynı kalitedeki ürünlerden fiyatı uygun olanını satın almalıyız. Pazarlarda sebze ve meyvenin hem tazesini hem de uygun fiyatlı olanlarını bulabiliriz.

Yiyecek ve içecek alırken satılan yerlerin temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Açıkta satılan ürünleri almamalıyız. Ayrıca nerede üretildiği, içinde ne olduğu tam belli olmayan ürünleri tercih etmemeliyiz.

Bilinçli bir tüketici olarak satın aldığımız yiyecek ve içeceklerin kaliteli olmasına dikkat etmeliyiz. Kalite bir ürünün iyi ya da kötü olma durumudur. Satın aldığımız ürünler kaliteli, temiz ve fiyatı uygun olmalıdır. Ayrıca son kullanım tarihi geçmiş, ambalajı bozulmuş ve yırtılmış ürünleri satın almamalıyız.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir