Ailede sorumluluk almanın, iş bölümü yapmanın ve dayanışmanın önemi
Ailede sorumluluk almanın, iş bölümü yapmanın ve dayanışmanın önemi
Ailede sorumluluk almanın, iş bölümü yapmanın ve dayanışmanın önemi nedir?
Evde yapılması gereken işler nelerdir? Bu işleri kimler yapıyor?
Ailenize yardımcı olmak için neler yapıyorsunuz?
Evdeki sorumluluklarımız nelerdir?
Evinizde yapılan işlerin paylaşılması gerekli midir?
Evimizde, günlük yapılması gereken işler vardır. Bu işlerin çoğu, büyüklerimiz tarafından yapılır. Ama bizim de sorumluluk alabileceğimiz işler vardır. Odamızı, çalışma masamızı, oyuncaklarımızı toplayabiliriz. Giysilerimizi katlayabiliriz. Sofrayı hazırlamada ve toplamada yardımcı olabiliriz. Temizlik yapılırken toz alabiliriz. Alışverişte poşetleri taşımaya yardımcı olabiliriz. Böylece aile bireylerinin iş yükünü azaltmış oluruz. Bunları paylaşarak yapmak işlerimizi kolaylaştırır.
Aile içi sorumluluklarımız nelerdir?
Babam, her evin kuralları olduğunu söyler. “Bu kurallar, aile bireylerinin görevleri ve sorumlulukları ile ilgilidir. Hoşlansak da hoşlanmasak da evdeki görevlerimizi ve sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.” der. Evimizin kuralları yazılı değildir ama aile bireyleri olarak bu kuralları bilir, gereğini yaparız.
Evde uyduğumuz kurallar nelerdir?
• Ağabeyim ve ben erken yatar, erken kalkarız.
• Sabah kahvaltılarını ve akşam yemeklerini ailece hazırlar, birlikte yeriz.
• Eve geliş saatlerimize dikkat ederiz. Gecikeceksek aile büyüklerimize haber veririz.
• Evdeki eşyaları özenli kullanır, evimizin düzenini koruruz.
• Evimizdeki kaynakları tutumlu kullanır, para tasarrufu yaparız.
• Kişisel eşyalarımızın, odamızın düzenini sağlarız.
• Evimizi, giysilerimizi temiz tutarız.
• Gürültü yapmaktan, birbirimizi rahatsız edecek davranışlardan kaçınırız.
• Aile bireylerimize karşı saygılı ve anlayışlı oluruz.
• Gerektiğinde aile bireylerimizle yardımlaşırız.
• Evdeki görevlerimizi ve sorumluluklarımızı yerine getirir, evimizin kurallarına uyarız.
– Annem ve babam sabahları işe gidiyor, akşama kadar çalışıyorlar. Eve geldiklerinde de yardımlaşarak ev işlerini yapıyorlar. Evde çok iş olduğundan ağabeyim ve ben de onlara yardımcı oluyoruz.
– Hafta sonları bazen balkonu ben süpürürüm, bazen de ağabeyim süpürür. Çiçeklere su verme işini ben üstlendim. Evde biriken çöpleri sokaktaki çöp bidonuna atma işini ise ağabeyim üstlendi. İkimiz de sofranın kurulup kaldırılmasına yardımcı oluruz.
– Evimize kanarya almayı ben önermiştim. Bu nedenle kanaryamızın bakımından ben sorumlu olmak istedim. Gerçi bazen bu konuda ağabeyimden yardım istiyorum. Örneğin, kafesin temizliğini birlikte yapıyoruz.
– Evde yapmaktan en çok hoşlandığım iş ise yemek yapan anneme mutfakta yardım etmektir. Annem, evimizdeki birçok işin sorumluluğunu üstlenir. Bu nedenle çok yorulduğunu düşünürüm. Evdeki sorumluluklarımı yerine getirirsem onun daha az yorulacağını bilirim.
– Odamın, kişisel eşyalarımın düzenini sağlamak evdeki sorumluluklarımdandır. Bu sorumluluklarımın gerektirdiği görevleri eksiksiz yaparım.
– Oyun oynadıktan sonra oyuncaklarımı dolabıma ya da oyuncak kutuma koyarım.
– Ders çalıştıktan sonra masamı düzenli bir şekilde bırakır, hatta silerim. Kitaplarımı, çantama veya kitaplığıma kaldırırım.
– Sabahları uyanınca hemen yatağımı toplarım. Odamın gün boyunca düzenli görünmesine ve temiz kalmasına dikkat ederim. Odamın temizlenmesinde aile büyüklerime yardımcı olurum.
– Giysilerimi temiz tutmaya özen gösteririm. Temiz giysilerimi katlayarak ya da askıya takarak dolabıma yerleştiririm. Kirli giysilerimi ortada bırakmam, kirli sepetine koyarım. Ayakkabılarımı çıkarınca fırçalayıp gerekirse boyayarak dolaba kaldırırım.
– Bizler ailemizin huzuru ve mutluluğu için evdeki görevlerimizi ve sorumluluklarımızı yerine getiririz. Gerçekleştiremediğimiz bir sorumluluğumuz olursa bu konuda aile bireylerimizi bilgilendiririz.
Aile içi sorumluluk ve ailede yardımlaşmanın önemi nedir?
Aile içerisinde bireylerin görev ve sorumlulukları vardır. Bu görev ve sorumluluklarını yerine getirirken yardım alabilirler. Ailemizde bir birimize yardımcı olmalıyız. Mesela sofra hazırlanırken; annemiz yemeği, biz tabakları, kaşık ve çatalları, babamız suyu, abimiz veya ablamız ekmeği getirirse birlikte sofrayı hazırlamış oluruz. Böylelikle annemize yardım etmiş, onun işini kolaylaştırmış oluruz. Buna benzer birçok konuda aile bireyleri birbirine yardım ederek işlerini kolaylaştırabilirler. Ailede yardımlaşma varsa; o ailede birlik ve beraberlikte vardır. Birlik ve beraberlik huzur ve mutluluk kaynağıdır. Mutlu ve huzurlu bir aile için, sizlerde ailenize daha fazla nasıl yardımcı olabilirsiniz düşünün bakalım.
Evimizde uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar evimizde mutlu, huzurlu bir şekilde yaşamak için vardır. Ailedeki herkes bu kurallara uymak zorundadır. Evimizin kurallarına uymaz sak tartışmalar ve kavgalar olabilir. Evde herkes kendine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, diğer bireylere de yardım etmelidir. Bizler ev işlerinde anne babamıza yardım etmeliyiz.
Aile içinde herkesin belli bir sorumluluğu vardır. Herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir. Ailede herkes birbirine yardım etmelidir. Her işi bir kişiden beklememelidir. Sofra kurulurken annemize yardım edebiliriz. Badana yapılırken babamıza yardım edebiliriz. Evde herkes birbirine yardım ederse işler daha çabuk biter. Hem de aile içinde sevgi ve saygı artar.
Aile hayatımızın düzenli olması için yapılması gereken işler vardır. Yemek yapılması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, yatakların toplanması gibi. Bu işleri aile bireylerinden birisinin yapması çok zordur. Bu nedenle bu işlerin iş birliği içinde yapılması gerekir. Ailede iş birliği ve dayanışma aile bireyleri arasındaki bağlılığı güçlendirir. Sevgi ve saygıyı artırır. Ayrıca iş birliği ve dayanışma işlerin kısa sürede bitmesini sağlar. Evdeki işleri aile bireylerinden yalnızca birinin yapması adil değildir.
Sevgi, saygı, bağlılık, şefkat, vefa, dayanışma ve iş birliği aileyi bir arada tutan değerlerdir. Aile bireyleri üzüntülerini ve sevinçlerini paylaşırlar. Bu durum, ailedeki dayanışmanın en güzel örneğidir. Sevinçlerin aile bireyleriyle paylaşılması mutluluğu artırır. Üzüntülere ortak olunması ise sorunları azaltır. Her iki durum da aile bireylerini birbirine bağlar.
Aile içerisinde sürdürülen anlayış ve iş bölümü toplum hayatına da yansır. Ailelerdeki huzur ve mutluluk, toplumu da mutlu ve huzurlu kılar. Aile içinde yaşadığımız en küçük topluluktur. Temel bir aile; anne, baba ve çocuklardan oluşur. Bazı ailelerde büyükbaba, babaanne veya anneanne de bulunabilir.
Ailede anne, baba ve çocukların görev ve sorumlulukları farklıdır. Aileden aileye kimin hangi görevi yaptığı değişiklik gösterebilir. Ama en genel anlamda aile bireylerin görevleri şu şekilde olabilir. Baba; çalışarak aile geçimi için para kazanır, aileyi korur. Annemle birlikte aldıkları kararlarla bizi daha iyi bir ortamda yaşamamızı sağlar. Bizlerin sorunları ile ilgilenir. Onlara çözüm bulur. Evimizi ilgilendiren arızaların yapılmasında koordine eder, bazen kendisi yapar. Annem; ev içi işleri genellikle annem yapar. Mesela bulaşık, çamaşır, ev temizliği, alışveriş, çocukların bakımı. Bazı anneler çalışarak aile geçimine yardımcı olur. Çocuklar, anne ve babaya ev işlerinde yardımcı olurlar, derslerine çalışırlar.
Ailede herkesin bir rolü vardır. Herkes rolünün gerektirdiği sorumlulukları yerine getirir. Ailemizde işleri yönlendiren, idare eden birileri vardır. Bu, bazen annemiz, bazen babamız, bazen de biz olabiliriz. Herkesin, üzerine düşen ve aileyi ilgilendiren konularda liderlik yapması gerekir. Bir lider doğru kararlar alabilen, topluma yol gösteren, yapılması gerekenleri planlayan ve düzenleyen biri olmalıdır.
Çağdaş Türk ailesinde kadın erkek eşitliği vardır. Anne ve baba, ailenin tüm gereksinimlerini karşılarlar. Çocukları yetiştirmek ve onların iyi eğitim almalarını sağlamak için uğraşırlar. Karşılaştıkları sorunları birlikte çözerler. Sorumlulukları eşit olarak paylaşırlar. Bunları yerine getirirken karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde olurlar.
Ev işlerinden aile bireyleri sorumludur. Çocukların da aile içinde görev ve sorumlulukları vardır. Örneğin odalarını düzenli tutmak, sofranın hazırlanmasında anne ve babasına yardımcı olmak, çocukların yapabileceği işlerdendir. Çocuklar, varsa küçük kardeşlerinin bakımında da anne ve babalarına yardımcı olabilirler. Aileleriyle birlikte alışverişe çıkabilirler. İş bölümü yapmayı ve sorumluluklarımıza uygun davranmayı ilk ailede öğreniriz. İş bölümü sayesinde değişik görev ve hizmetler karşılıklı yardımlaşmayla kolaylıkla yerine getirilir.
Ailemizde görev dağılımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Benim adım Tuğçe. Bizim evde işler çabucak biter. Nasıl mı? Aile bireyleri, üstüne düşen görev ve sorumlulukları zamanında yerine getirir. Örneğin ben toz alırım, odamı toplarım. Evimizdeki çiçekleri sular, kuşumuz Maviş’in bakımını yaparım. Aile büyüklerim ise temizlik, alışveriş vb. işleri yaparlar. Böylece ailemle birlikte eğlenmeye, gezmeye bol bol vaktimiz kalır.
Her evde yemek pişirmek, temizlik yapmak, odaları toparlamak, alışveriş yapmak gibi pek çok iş vardır. Bu işlerin tümünü aile bireylerinden sadece bir kişinin yapması çok zordur. Bu nedenle aile içinde işlerin kolayca yapılabilmesi
ve aile bireylerinin mutlu, huzurlu olabilmesi için iş bölümü yapılmalıdır. Evdeki herkes görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmelidir.
Aile içinde yapılan ev işleri nelerdir?
Alışveriş yapmak
Bahçeyi düzenlemek
Çamaşır yıkamak
Çiçekleri sulamak
Çöpleri atmak
Ekmek almak
Market alışverişi yapmak
Odaları toparlamak
Oyuncakları toplamak
Sofrayı kurmak
Temizlik yapmak
Yemek yapmak
Misafir geleceği için evde temizlik yapılıyor. Ailenizin size ihtiyacı var. Ailenize nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Ailenizle pazara gidip alışveriş yaptınız. Eve geldiğinizde nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Evinizde hangi görev ve sorumlulukları yerine getiriyorsunuz?
Hangilerini yaparak ailenize yardımcı olursunuz?
Evde yemekleri yapabiliriz.
Odamızı düzenleyebiliriz.
Bozulan musluğu tamir edebiliriz.
Meyveleri yıkayabiliriz.
Evde beslediğimiz hayvanların bakımını yapabiliriz.
Oyuncaklarımızı toplayabiliriz.
Aşağıdaki ifadelerden doğru olanları ve yanlış olanları belirtiniz.
Evimizde yapılması gereken işleri paylaşırız.
Evdeki bütün işleri annemiz yapar.
Evdeki tamirat işlerini yapabiliriz.
Sorumluluklarımızı zamanında yaparız.
Okul çantamı hazırlamak benim görevimdir.
Odamı toplamak ablamın görevidir.
ÇOK 👍👌👌😁😁😁
2016 ocak 20 mersinde doğdum
çok iyi yazılmış bir duadır bu kim yazdıysa eline koluna sağlık
Saçlarımız ne modeline örnektir
KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara…