Rota virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Sindirim sistemini etkileyen ve tüm dünyada en sık ve en ağır ishallerden sorumlu olan bir grup virüstür. Çocuklarda ve yenidoğanlarda enfeksiyona yol açar. Kusma, ateş, karın ağrısı ve sulu ishal ile kendini gösterir. Ateş ve kusma 2–3 günde geçer, ishal ise 1 hafta- 10 gün kadar sürebilir. Rota virüsü özellikle bağırsak hücrelerini etkiler.

Rota virüsünün belirtileri nelerdir?

Hafif ateş ile beraberinde kusma olabilir veya olmayabilir. Sonrasında karın ağrısı ve bol sulu ishal başlar. Çocukta şiddetli ve dirençli iştahsızlık yapar. Bu da çocuğun yeterince sıvı almasını engelleyebilir. İshal o kadar sıktır ki çocuk kısa sürede susuz kalabilir. Ateş ve kusma çoğunlukla iki-üç günde geçer ishal ise bir hafta ya da on gün sürebilir. İshal sırasında hafif üst solunum yolu enfeksiyonları olarak bilinen öksürük, burun akıntısı gibi hastalık belirtileri ve bulguları görülebilir.

Rota virüsü nasıl bulaşır?

Rota virüsü, mikrop bulaşmış su veya gıdayla, mikrobu taşıyan eller yoluyla vücuda alınır. Yuva gibi kalabalık ortamlarda, özellikle çocuklar tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamayı unuttuklarında kolayca yayılır. Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış aylarında görülür. Özellikle 2 yaş altı küçük çocuklar etkilenir. Erişkinlerde ise, daha hafif seyreder. Eller bulaşmada en önemli ara basamaktır. Hastanın kullandığı eşyalar ile de yayılır. Virüs ağızdan vücuda girer. Çocuk hastalar virüsü kendilerinde hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce ve belirtiler süresince yayabilirler. Rota virüs, oyuncaklarda ve evdeki diğer yüzeylerde uzun süre canlı kalabilir.

Rota virüsü nasıl tedavi edilir?

En önemli tedavi kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Anne sütü alıyorsa kesinlikle devam edilir. Evinizde tüm yüzeyleri sık sık sabun ve suyla temizleyin. Çocuğunuzun elini sık sık, en az 20 saniye yıkayın. İshali azaltan bir diyet uygulayın. Örneğin, patates-havuç-pirinçli gıdalar, yoğurt ve muz yedirin. Bebeğiniz devam sütü alıyorsa, ishal maması denilen özel devam sütü kullanabilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir