Kroki: Ölçeksiz plan, taslak. Bir konu veya nesnenin başlıca özelliklerini yansıtacak biçimde hazırlanmış taslağa denir kroki denir
Bir yerin kuş bakışı görünüşünün kâğıt üzerine kabaca çizimine kroki deriz.
Yakın çevremizi kâğıt üzerinde gösterebilmek için kroki ve plândan yararlanırız.
Okulumuzun, Evimizin, Sokağımızın, mahallemizin ya da semtimizin, kuş bakışı görüşünün küçültülerek, ölçüsüz olarak düzlem üzerine çizilmesine, kroki denir.
Krokide geometrik şekiller, semboller ve çizgiler kullanabiliriz.
Kuş bakışı, yüksek bir yerden aşağıya doğru bütün genişliği içine alabilecek şekilde bakmak demektir. Kroki, günlük yaşantımızda çok sık kullandığımız çizimdir. Bu çizimler, ana hatlarıyla ölçmeden yapılır.
Krokiye ölçek konulmaz. Uzunluklar göz kararı ile belirtilir. Önemli yerler şematik olarak gösterilir. Krokinin çizildiği kâğıdın bir köşesine kuzey-güney doğrultusunu gösteren bir ok konulur.
Sınıf krokisi
Kroki, okulumuzun çevresini, mahallemizi, köyümüzü tanımada yardımcı olur. Ayrıca aradığımız bir adresi bulmak için de krokiden yararlanırız. Bir arkadaşımıza evimizin yerini basit bir kroki çizerek tarif edebiliriz. Sınıfımızın, okul bahçesinin, odamızın ve sokağımızın durumunu da kroki ile gösterebiliriz.
Okulun ve sınıfın krokisini çizebiliriz.
Harita ve krokileri okuyabiliriz.
Zamanı ve mekânı doğru algılama becerilerimizi geliştirmeye çalışmalıyız.
Uçağa binen Temel, yanındaki yolcuya:
— Buradan bakınca, insanlar karınca gibi gözüküyor.
— Beyefendi! demiş diğer yolcu. O gördükleriniz gerçekten karınca… Çünkü uçak henüz kalkmadı.
Pencereden aşağıya bakıtığımızda bahçede veya sokakta gördüklerimizin üstten görünüşünü defterimize çizebiliriz. Yaptığımız bu çizim bir krokidir. Kroki, baktığımız yerin o anki durumunun üstten görünen şeklidir.
Okulun bulunduğu yerin (okulun, okulun bahçesinin ve dört yanındaki bitişik yerlerin) krokisini çizebiliriz. Çizimlerimizde geometrik (kare, dikdörtgen, üçgen vb.) şekilleri cetvel ve gönye yardımıyla yapabiliriz. Kroki üzerinde okulu, bahçeyi, bahçedeki ağaçları gösterebiliriz. Okul binasını, oyun alanını, varsa spor sahasını yer ve konum ifadelerini kullanarak yazabiliriz.
Kroki nedir? Kroki ne işe yarar? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
Kroki bir kuş bakışı ile bakılır ve kroki ölçüsüz çizilir.
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Hoşgeldiniz
Online İlkokul - Tüm Hakları Saklıdır