İstiklâl Marşı nasıl kabul olundu?

İstiklâl Marşı nasıl kabul olundu?

İstiklâl Marşı nasıl kabul olundu?

İstiklâl Marşı’nın kabulü nasıl gerçekleşti?

Osmanlı devletinin yıkılışından sonra yeni kurulan bölge ve dünya devletleri kendi devlet ve millet, yüceliğini ve sonsuza kadar yaşama isteğini kuşaktan kuşağa aktaran milli marşlarını yapmışlardı. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ve milletimizin bağımsızlık sevgisini ve isteğini dile getirecek bir marşın yazılma zamanı gelmişti.

Kurtuluş Savaşı yıllarında verilen büyük mücadele sonrasında, halkın milli duygularını coşturmayı başarabilecek ve milletin içine yeniden birliği ve beraberliği aşılayabilecek bir milli marşın gerekli olduğu konuları tartışılmaktaydı. Böyle bir durumda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen talimatla, ülkenin içinde bulunduğu durum anlatılmış ve Türk halkından milli ve manevi duygulara uygun, birliği ve beraberliği kuvvetlendirecek ve halka güç verecek bir şiir yazmaları istenmişti. En beğenilen şiiri yazan ödül olarak bir miktar para alacaktı.

1921 başlarında, Milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi Bey marşı, ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’un yazmasını istiyordu. Ankara’da bulunan Mehmet Âkif ise ilk başta para ödülü nedeniyle böyle bir şiir yazmayı reddetmiştir. Bu arada yapılan yarışma sonuçlanmış, kazanan olmamıştı. Bunun üzerine yeniden Mehmet Akif ‘e başvuruldu. Ondaki yeteneği bilen arkadaşları, Mehmet Âkif’e ısrar etmişler ve sonunda şiiri yazdırmayı başarmışlardır.

Para ödülünün kalktığına arkadaşı Hasan Basri Bey tarafından ikna edilen Mehmet Akif şiiri yazmaya başladı ve 48 saat sonucunda tamamladı. Hemen şiirini Milli Eğitim Bakanlığına yolladı. Şiir, 6 adet şiirle beraber inceleme altına alındı. Bu şiirler karargâhlara yollandı, askerlere de okutuldu. En beğenilen ve coşkuyla okunan şiir milletimizin İstiklal Marşı olarak seçilecekti. Bu doğrultuda askerler değerlendirme yapan askerler de Mehmet Akif’in şiirini birinci olarak belirledi.

Bundan sonra şiir meclise gidecek ve oylamaya sunulacaktı. İlk olarak şiir 1 Mart 1921 günü ele alındı, tartışıldı. Ancak oylamaya sunulmadı. Şiir ile ilgili fikirleri beyan etmek ve oylama yapılması 12 Mart 1921 tarihinde yapıldı ve şiir İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Mehmet Akif’in konu ile ilgili en ünlü sözü de şu olmuştur; “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”

Tarih 12 Mart 1921 gününü gösterdiğinde Mehmet Âkif’in yazdığı şiir, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde birinci kabul edilmiş ve İstiklâl Marşı olarak belirlenmiştir. Söz konusu para ödülü ise savaş boyunca kahraman mücadeleler veren Türk ordusuna bağışlanmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nın en derin heyecanlarını duyan ünlü şair, milli duygularının coşkusu içinde en güzel şiirlerinden birini yazdı. İstiklal Marşı adını taşıyan bu şiirdeki dizeler, gerçekten, milli duyguların ve bağımsızlık aşkının çok canlı anlatımıdır.

İstiklal Marşı, Türk’ün bağımsız yaşama azminin üstün sembolüdür.

İstiklâl Marşı nasıl kabul olundu?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir