Acil durumlarda aramamız gereken telefon numaraları nelerdir?

Acil durum telefonları

Acil durumlarda aramamız gereken telefon numaraları nelerdir?

Kaza ve yaralanma gibi acil durumlarda kimlerden yardım istersiniz?

O gün Ali okula gelememiş ve öğretmenini bilgilendirmişti. Öğretmen sınıfa girdi ve öğrencilere seslendi. Arkadaşınız Ali’nin yokluğunu fark etmiş olmalısınız. Peki, ailece yaşadıkları tehlikeden haberiniz var mı?

Alilerin yaşadıkları tehlikeden hiçbirimizin haberi yoktu. “Ne olmuş?” diye merakla sorduk. Öğretmenimiz şunları anlattı: “Dün gece, komşularının evinde yangın çıkmış. Yangın, Alilerin evine de sıçramış. Hemen itfaiyeye haber vermişler. Ne yazık ki itfaiye gelene kadar yangın hızla büyümüş. Evlerinin bir bölümü ve eşyaları yanmış.”

Öğretmenimiz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İtfaiye neden gecikmiş biliyor musunuz? Gereksiz ihbarlarda bulunanlar yüzünden. İtfaiye ve diğer acil durum çalışanları, gereksiz ihbarlar nedeniyle zaman kaybediyorlar. Gerçekten ihtiyacı olanlara bazen zamanında yetişemiyorlar. Gereksiz ihbarları yapanlar, acil durum yaşayanların yardım almasını geciktiriyor, hatta engelliyorlar.”

Çevrenizdeki yetişkinlerin söndürebilecekleri alevler için itfaiye çağırırsanız, gereksiz ihbarda bulunmuş olursunuz. Unutmayın ki gereksiz ihbarda bulunmak hem sorumsuzluktur hem de suçtur.

Öğretmenimiz bizlere şunları da söyledi: “Sadece itfaiyenin numarasını değil, tüm acil telefon numaralarını gerekli olmadıkça aramamalısınız. Acil durumlarda öncelikle çevrenizdeki yetişkinlerden yardım istemelisiniz.”

Bazı acil durumlarda okuldaysak öğretmenlerimizden veya okul yöneticilerinden yardım isteriz. Evdeysek aile büyüklerimizden yardım alırız. Aile büyüklerimiz evde yoksa komşularımıza haber verebiliriz. Bazı durumlarda ise yardım istemek için aile büyüklerimizi telefonla ararız.

Aile büyüklerinizin, yakın çevrenizdeki kişilerin telefon numaralarını bilmiyorsanız öğreniniz.

Güvenlik önlemlerini almamıza rağmen bazen can güvenliğimizi tehlikeye sokan durumlarla karşılaşabiliriz. Bu durumlarda uzman kişi ve kurumlardan yardım almamız gerekir.

Acil durum, yaralanma, düşme, bayılma, doğal afetler, kaza gibi ani gelişen ve acil müdahale gerektiren durumlardır. Acil durumda bulunduğunuz yere göre jandarma veya polisten yardım istemelisiniz. Bu kurumlara ait acil telefon numaralarından sadece birini aramalısınız.

Yardıma ihtiyacımız olduğunda büyüklerimize haber vermeliyiz. Evdeysek anne ve babamızdan, okuldaysak öğretmenlerimizden yardım istemeliyiz. Acil durumlarda ailemize ve yakın çevremize ulaşabilmek için telefon numaralarını bilmeliyiz. Acil durumlarla karşılaştığımızda aşağıdaki acil durum numaralarını aramalıyız. Acil durum numaralarını gereksiz yere aramamalıyız. Bu numaraları meşgul ederek bir başkasının yardım almasını engellemiş oluruz.

Aile büyüklerimizin, çevremizdeki yetişkinlerin yardım edemeyecekleri acil durumlar da vardır. Bu durumlarda itfaiyeden, sağlık ekiplerinden, polisten, jandarmadan yardım isteriz.

Acil durumlarda yapılması gerekenler nelerdir?

Acil durum telefon numaraları nelerdir?

Güvenlik önlemlerini almamıza rağmen bazen can güvenliğimizi tehlikeye sokan durumlarla karşılaşabiliriz. Bu durumlarda uzman kişi ve kurumlardan yardım almamız gerekir.

AFAD kuruluşu sel, deprem gibi doğal afetlerde acil yardımda bulunur. AFAD’dan yardım istemek için 122’yi ararız. AFAD, afetlerle ilgili çalışan, bilgilendirme yapan, önlemler alan bir kurumdur. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Afetler nedeniyle yardıma ihtiyaç duyduğumuzda aramamız gereken AFAD acil telefon numarası 1-2-2’dir. AFAD kuruluşu, doğal afetlerden korunmak için gerekli olan önlemleri alır. Doğal afet sırasında acil yardımda bulunur. AFAD’dan yardım istemek için telefondan 122’yi aramalıyız.

ALO 183 Sosyal Destek Hattı. Aile, Kadın, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Destek Hattını ihtiyaç duyduğumuzda ararız. Kadınlara, çocuklara, engellilere ve yaşlılara kötü davranılması kabul edilemez davranışlardır. Bu tür davranışlar gördüğümüzde de arayabileceğimiz bir acil telefon numarası vardır. Alo 1-8-3 Sosyal Destek Hattı da gerektiğinde telefonla arayarak yardım isteyebileceğimiz kurumlardır. Can ve mal güvenliğimiz için bu kurumlara ait acil telefon numaralarını bilmemiz gerekir. Aile, kadın, çocuk, engelli ve sosyal hizmet danışma hattı 183’tür. Bu hat; kadın, çocuk, engelli ve yaşlılara ihtiyaç duydukları konularda yardım eder. Aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik sosyal destek hattının acil telefon numarası 1-8-3’tür.

Herhangi bir yangın durumunda, itfaiyeyi aramamız gerekir. Yangın durumunda itfaiye 110’u ararız. Yangına müdahale etmekle görevli kurum itfaiyedir. Telefon numarası 110’dur. Yangın anında bu numarayı arayarak itfaiyenin yangına müdahale etmesini sağlamalıyız. Yangın çıktığında itfaiyeyi çağırırız. İtfaiyenin numarası 1-1-0’dır. İtfaiyeler, yangın dışında deprem, sel gibi olaylarda arama kurtarma çalışmaları da yapar. İtfaiyenin genel olarak amacı, hayat kurtarmaktır. Orman yangınlarında ise 1-7-7 numaralı telefonu aramalıyız. Yangının yerini bildirmeliyiz.

Ağır hastalara veya yaralılara ilk yardımı uygulamak ve onları hastaneye ulaştırmak için ambulans gereklidir. Bir arkadaşımız koşarken düştü. Başını duvara çarptı. Hemen telefonla ambulans çağırırız. Ambulans çağırmak için kullanacağımız numarayı bilmeliyiz. Acil hastalık, yaralanmalar ve trafik kazalarında ambulans çağırmak için telefondan 112’yi aramalıyız. Ambulanstaki sağlık görevlileri hastayı yerinde tedavi ederler, gerekirse hastanın hastaneye ulaştırılmasını sağlarlar.

Hırsızlık ve kaybolma gibi durumlarda polis 155’i ararız. Acil durumda arayabileceğimiz polis ve jandarmanın telefon numaralarını da bilmeliyiz. Can ve mal güvenliğimiz tehlikede olduğu zamanlarda polise haber vermek için 155’i ararız. Trafik kazası, hırsızlık, kavga gibi durumlarda yardım istemek için polisi çağırırız.

Polisin görev almadığı köy, kasaba gibi yerlerdeki trafik kazası, hırsızlık, kavga vb. olaylarda jandarma aranır. Jandarma, il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan yerlerde güvenliğin sağlanmasından sorumludur. Gerektiğinde yardım almak için telefondan 156’yı arayarak jandarmaya haber vermeliyiz. 1-5-6 ise jandarmanın telefon numarasıdır.

Acil durumlarda bu numaralara ulaşabilmek çok önemlidir. Bu nedenle bu numaralar, gereksiz yere aranıp meşgul edilmemelidir. Gerekli durumlarda ailemize ulaşabilmek için onların telefon numaralarını öğrenmeliyiz. Böylece ihtiyaç duyduğumuzda kısa sürede ailemize ulaşabiliriz.

Acil telefon numaralarını ezbere bilmemiz gerekir. Ancak bu numaraları aramak için durumumuzun acil olup olmadığından emin olmalıyız. Acil durumlarda yardım alacağımız telefon numaralarını gereksiz yere aramamalıyız. Asılsız ihbarlarda bulunarak bu numaraları meşgul etmemeliyiz. Acil olmayan durumlar için arayıp bu numaraları meşgul etmemeliyiz. Gereksiz ihbarlarda ekiplerin, gerçekten ihtiyacı olanlara ulaşmalarını engelleyeceğimizi unutmamalıyız. Acil durumlarda yardım isteyebileceğimiz bu numaraları gereksiz yere aramamalıyız. Çünkü bu numaraların meşgul edilmesi, gerçekten yardıma ihtiyacı olan kişilere ulaşılmasını geciktirebilir. Bu yüzden can ve mal kaybı yaşanabilir.

Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1. AFAD’a ait acil telefon numarası hangisidir?
2. Ambulans çağırmak için hangi acil telefon numarasını aramalıyız?
3. Sosyal destek hattına ait acil telefon numarası hangisidir?
4. Güvenlikle ilgili acil durumlarda arayabileceğimiz telefon numaraları hangileridir?

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun ifadeleri yazınız.
112 – jandarma – öğretmenimize – 110’u – 122’yi – gereksiz yere – numaralarını
Acil telefon numaralarını …………………………… aramamalıyız.
Köylerde polisin görevini …………………………… yapar.
Okulda arkadaşımız yaralanırsa …………………………… haber veririz.
Trafik kazalarında …………………………… acil durum telefonunu ararız.
Deprem, sel gibi doğal afetlerde …………………………… ararız.
Yangın durumunda …………………………… ararız.
Acil durum …………………………… ezberlemeliyiz.

Acil durum numaralarını gereksiz yere meşgul etmenin sonuçları neler olabilir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir